Garaget – Car Park

Garaget
Garaget
Bakom Karlbergs slott ligger ett litet grönt hus i parken omgivet av träd med rikt lövverk och hängande grenar. En höstkväll för många år sedan när jag råkade titta ut över området anade jag plötsligt ett ljussken från husets plats. Ena porten i dörröppningen hade av allt att döma ställts upp och jag skymtade något som verkade röra sig där inne. Vad kunde detta nu vara i den kvällstid normalt så folktomma parken? Ögonen behövde lite tid för att anpassa sig till dunklet men snart uppfattade jag människor som arbetade i rummet och – något som liknade en svängande hästsvans. Sammanhanget klarnade, det var förstås slottets sommarstall som jag hade observerat!
Där pågick utflytten inför vintern, insåg jag när jag dagen därpå promenerade förbi det lilla grönmålade huset. Det utstrålade en behaglig, klassisk arkitektur i all sin enkelhet. En lanternin på taket förhöjde dess anspråkslösa yttre och fick det att likna en liten basilika.
Sådan var den enkla bakgrunden till två mindre målningar som jag kallade Garaget och Car Park.

Som alla kan se har stallet oförklarligt återuppstått som garage. Någon anledning till den förändringen minns jag inte. Det bara uppstod när jag började måla ”Garaget” (bilden överst), men uppenbart är att det nu blivit ett trångt rum dit något har tagit sin tillflykt – eller backats in. Bilen påminner närmast om ett jagat djur som blickar ut med sin lyktor ur gömslet.

Målningens underlag är ett grovt papper som preparerats med en vit väggfärg. Det hade blivit över som provbit efter en arbetsdag på Nyckelviksskolan, där jag visat eleverna grunderna för linoljetempera och lasureffekter. Tekniken med flödande färg kan göras väldigt fri och ”tillåtande” för att pröva alla obetänksamma infall. Om man känner för det.

Car Park
Car Park

Flera år senare fick jag lust att använda samma bildidé en gång till, nu i oljeteknik. Miljön och temperaturen är annorlunda här: jag föreställer mig en het sommardag (skuggan är blågrön som kontrast) i utkanten av en park där ett enklare skjul fungerar som solskydd för en parkerad bil. Det engelska ordet Park kan betyda både park och parkering. Att titeln blev på engelska hänger samman med en utställning på Swedish American Museum i Chicago 2013, där jag använde målningen som utställningsaffisch.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *